Pups

Wij hebben regelmatig Berner Sennen pups. Al onze pups worden afgegeven met stamboom, schriftelijke garantie en een gezondheidsverklaring van de dierenarts. Alle Berner Sennen honden waar wij mee fokken zijn HD A of B en alle zijn ook ED 0/0 geröntgend.

Op de leeftijd van zes weken worden ze ingeënt door de dierenarts en tevens onderzocht op lichamelijke gebreken. Gezondheid van de pups vinden wij erg belangrijk. De pups worden bij ons 3 keer ontwormd (op 3, 5 en 7 weken).

De pups worden goed gesocialiseerd. Vanaf hun geboorte zijn onze pups gewend aan kinderen en bij mooi weer gaan ze naar buiten in de tuin om aan allerlei geluiden te wennen.

Tevens krijgt U bij aankoop van een pup een voedingstabel en groeischema mee. Daarop staat aangegeven hoeveel uw pup mag eten en wat hij in gewicht mag toenemen per week.

Gewichtstabel Berner (van 8 weken tot 8 maanden)

Gewichtstabel voor de opgroeiende Berner afhankelijk van zijn bouw en temperament:

8 weken 5 tot 7 kg
11 weken 7 tot 10 kg
13 weken 9 tot 12 kg
15 weken 12 tot 15 kg
4 maand 15 tot 18 kg
6 maand 20 tot 30 kg
8 maand 30 tot 40 kg

 

Voeding voor de jonge hond

  1. Uw hond is ongeveer 8 weken als U het bij ons komt afhalen. Als voeding heeft het tot dan toe Mera Dog gehad. Mera Dog is speciaal samengesteld voor puppies van grote rassen. Het beantwoordt aan elke energiebehoefte van nu en legt de basis voor een goede kwaliteit van leven voor de toekomst.
  2. Dit voeder kan best droog gegeven worden. U geeft Uw pup 'Mera Dog' naargelang de voorschriften. U schakelt daarna definitief over op een voeding voor volwassen honden met max 26% eiwitten. (vb. )
  3. Tot 4 maanden moet uw hondje 3 maaltijden per dag krijgen, daarna heeft hij voldoende met 2 maaltijden. De hoeveelheid voeder die U moet geven is steeds aangeduid op de zak.
  4. extraatjes : hardgedroogde boterhammen, pistolets of sandwiches is voor hen de ware lekkernij. Af en toe een droog hondenkoekje als beloning en hij zal vlug leren.
    Overdrijf echter nooit met extra's. De nodige voedingsstoffen haalt hij meer dan voldoende uit zijn dagelijkse korrelvoeding.
  5. Geef ook regelmatig een buffelbeen, ze zijn er gek op, het gaat de verveling tegen, en ze houden een prima gebit.
  6. Vermijd zoetigheid en geef geen eten van de tafel.

Medische behandeling

ontwormen:

Een 3-tal dagen voor de definitieve inenting met dogminth, Telmin of Lopatol, te verkrijgen bij de apotheek. Daarna om de zes maanden.

Inentingen:

Op 12 weken mag de hond definitief ingeënt worden tegen

  • ziekte van Caré (hondenziekte)
  • hepatitis (leverziekte)
  • leptospirose of ziekte van Weil (rattenziekte)
  • parvo (kattenziekte)
  • rabies (hondsdolheid)

U kunt uw hond laten inenten tegen kennelhoest. De inentingen tegen hondsdolheid is in Vlaanderen niet verplicht, wel in het buitenland.

Verzorging

  1. De pup is ongeveer 8 weken als hij bij U in huis komt. Het is dan een wollig beertje met plushaartjes. Die nestharen worden na enkele maanden stilaan vervangen door de definitieve vacht, beginnende bij de staart en langzaam doorkruipend naar de kop tot de hele vacht gewisseld is.
  2. Het is van belang de hond dagelijks een borstelbeurt te geven. Dit is nodig omdat hij eraan went, het masseert de huid en U zult in huis weinig last hebben van hondeharen.
  3. Ogen alleen schoonmaken als er vuil in de ooghoek zit, en dit met een vochtig watje. Met de vinger mag ook, maar wel goed opletten dat U het oog niet beschadigt.
  4. Een Berner wordt nauwelijks gewassen. Als U hem regelmatig borstelt, is dit niet nodig. Alleen als hij zich in stinkende troep heeft gerold, zult U hem moeten wassen en dit best met een desinfecterende shampoo.
  5. Een Berner houdt zich graag op bij mensen. Hij is dol op gezelschap en zit dus niet graag alleen. Toch moet U er voor zorgen dat hij 's nachts een frisse slaapplaats heeft.
  6. HD : Heup-displasie, ED : Elleboog-displasie (O.C.D.-L.P.C.)
    Nog steeds is hierover geen 100% duidelijkheid, maar wel staat vast dat een gedeeltelijke erfelijkheid een rol speelt. Zeker milieu invloeden zouden ook voor een groot gedeelte verantwoordelijk kunnen zijn voor HD en ED.
    Bedenk steeds dat iedere hond zonder HD/ED geboren wordt, dus over normale heup-, schouder- en ellebooggewrichten beschikt.
    Wat zijn nu milieu-invloeden?
    Dat is uw verantwoordlijkheid, of wat U met de opgroeiende hond doet. Hier enkele gouden tips, waaraan U zich moet houden tot de hond 1 jaar is:
    1. Geef uw pup fabrieksvoer met laag eiwitgehalte. Dit om te snelle groei te voorkomen.
    2. Maak hem niet te dik, U moet zijn ribben kunnen tellen.
    3. Geef geen extra beendermeel of vitamines. In het fabriekvoeder is dit in de juiste verhouding aanwezig.
    4. U moet regelmatig met Uw hondje wandelen om spiermassa te kweken. Maar nooit meer dan 5 minuten per maand ouderdom (tot 1 jaar). Dit mag wel meerdere malen per dag.
    5. Geen trappen lopen, niet te veel van een verhoog laten springen (vb. terras)
    6. Een gladde vloer in huis geeft heel veel aanleiding tot het krijgen van botafwijkingen bij een opgroeiende hond.
    7. In Uw tuin mag hij vrij rondlopen. Te wilde spelletjes kan U best vermijden, en als hij zich terug trekt om te slapen, moet U hem rustig laten doen.
    8. Een klein hondje dat veel in huis zit, zal U overal willen volgen. Vermijd dus als er veel heen en weer wordt gelopen in huis, dat het hondje dikwijls moet rechtstaan en weer gaan liggen.
    9. Te veel en te kort draaiende bewegingen vermijdt U best zo veel mogelijk!

Als U deze regels respecteert, is de kans zeer groot dat U een flinke en gezonde Berner-Sennenhond krijgt waaraan U jarenlang een trouwe kameraad zult hebben.

Indien U nog vragen heeft, neem gerust contact met ons op!

Gerda & Guido